пресс центр / Верховна Рада України відкрила шлях для прозорої та професійної приватизації

Парламент підтримав в цілому законопроект № 2319а-д, який запустить процес конкурентної, прозорої та професійної приватизації великих державних підприємств. Законопроект скасовує обов’язковий продаж через біржу 5%–10% акцій держпідприємств перед приватизацією, дозволяє Уряду залучати радників до приватизації, забороняє участь у приватизації фізичних та юридичних осіб держави-агресора, розширює вимоги до розкриття інформації з боку потенційних покупців та дозволяє вирішувати спори щодо приватизації в міжнародному комерційному арбітражному суді.
Уряд України визначив приватизацію пріоритетним завданням на цей рік. Прийняття законопроекту № 2319а-д має відкрити шлях для великої приватизації вже в першому півріччі 2016 року. Ми вважаємо, що до приватизації великих державних компаній необхідно залучити стратегічних іноземних інвесторів, які мають ресурси для модернізації та розвитку підприємств і можуть запропонувати справедливі ціни за державні об’єкти.
Головна проблема, яку зараз вирішує реформа держпідприємств – це боротьба з корупцією. Держава не може бути ефективним менеджером, лише приватний власник. Прозора, професійна, конкурентна приватизація – це удар по корупції, але й так само – додаткові доходи для держбюджету.
Хотілося б подякувати всім експертам, які долучилися до розробки законопроекту, та депутатам, які сьогодні його підтримали.