пресс центр / Дозвіл суду для трансляції процесу стане непотрібним?

Учасники судового процесу, інші особи, присутні на відкритому судовому засіданні, представники ЗМІ можуть проводити в залі судового засідання фотозйомку, відео- та аудіозапис, трансляцію судового засідання без отримання окремого дозволу суду, але з урахуванням обмежень, установлених законом.
Такі зміни група народних депутатів пропонує внести до Закону про судоустрій, а також до процесуальних кодексів - цивільного, господарського, кримінального та адміністративного судочинства. Відповідний законопроект №3874 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення гласності та відкритості судового процесу)" зареєстрований у ВР 2 лютого.
Під час здійснення того чи іншого запису/трансляції судового засідання не повинні створюватись перешкоди у веденні засідання та здійсненні учасниками судового процесу їхніх процесуальних прав.
Таким чином із вимог процесуальних кодексів прибирається вказівка на портативність відповідних аудіо- та відеопристроїв, а також вимога стосовно дозволу суду на проведення трансляції засідання та його аудіо- і відеозапису.
Автори проекту також відзначають, що для захисту державної чи іншої таємниці достатньо формату закритого судового засідання. Окрім того, у випадку порушення особами, присутніми у судовому засіданні порядку під час судового засідання або невиконання розпоряджень головуючого, суд вправі видалити порушника із залу судового засідання.
Ознайомитись з законопроектом можна за посиланням: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=58026

Джерело: http://zib.com.ua/