пресс центр / Айварас Абромавичус відвідав офіс ProZorro

Міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус відвідав офіс команди ProZorro , яка займається розробкою електронної системи державних закупівель. З лютого 2015 року система працює в пілотному режимі, але вже дозволила заощадити 500 мільйонів гривень бюджетних коштів.
Міністр відзначив досягнення команди, що працює над ProZorro: «Вдалося зробити дуже багато - перетворити чудову ідею на діючу систему, яка показала виняткові результати і тепер масштабується до розмірів країни. Попереду багато роботи, але ми впевнені, що команда Prozorro виконає своє завдання якісно і вчасно, як і належить справжнім реформаторам».
Під час зустрічі Айварас Абромавичус обговорив із командою ProZorro плани на наступний рік, а також можливі складнощі та необхідну підтримку, яка дозволить їх подолати. Серед наступних кроків на шляху здійснення реформи: своєчасне проходження процедури відповідності КСЗІ (Комплексна система захисту інформації), прийняття підзаконних актів, необхідних для повномасштабного запуску системи електронних закупівель. Крім того, найближчим часом Верховна Рада повинна ратифікувати Угоду WTO GPA , яка відкриє українським постачальникам ринок закордонних державних закупівель об’ємом 1,7 трлн. дол. Розробники системи зауважили, що її унікальність та прогресивність полягає в тому, що вона створена на відкритому коді. Це дозволяє використовувати систему будь-якою іншою державою світу і створювати на її основі інші системи e- procurement. «Ніхто в світі ще не робив систему державних закупівель на відкритому коді. Ми пропонуємо світовій спільноті можливість створювати власні системи на її основі, - зазначив Максим Нефьодов , заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України. - Сьогодні в нас є всі шанси створити кращу в Європі систему електронних закупівель. У  майбутньому ми зможемо інтегрувати її до наявних у США, Австралії та інших країнах».
Підготовка до розгортання системи ProZorro іде згідно з планом, і повний перехід на електронну систему держзакупівель відбудеться з набранням чинності Закону «Про публічні закупівлі», тобто з 01.04.2016 р. До цього часу буде проведено відповідна підготовка ІТ-системи , інтеграція її з реєстрами. Крім того, триватиме навчання користувачів - як з боку державних замовників, так і - представників бізнесу. Також планується запустити кол-центр і службу підтримки.
Нагадаємо, що 25 грудня цього року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про публічні закупівлі», який забезпечує законодавче підґрунтя для наступного етапу реформи держзакупівель – повного переходу на електронні тендери. Повний перехід на електронну систему держзакупівель відбудеться протягом 2016 року.
Джерело: http://meta.ua/